Na ilość kofeiny w naszej kawie ma wpływ także to, jaki napój pijemy. Inną zawartość kofeiny będzie miała kawa zrobiona w domu, a inną np. napój, który jest robiony na bazie espresso. Poniżej możemy zobaczyć, jak to mniej więcej wygląda na bazie najbardziej popularnych sposobach parzenia kawy.

Espresso

Jeden z najbardziej popularnych sposobów parzenia kawy na świecie. Espresso powstaje poprzez przeciśnięcie małej ilości wody pod dużym ciśnieniem przez bardzo drobno zmielone ziarenka kawy. Z jednej strony możemy powiedzieć, że ten rodzaj naparu jest najbardziej bogaty w kofeinę to jednak przez to, że podawane jest w bardzo małej filiżance, to nie mamy do czynienia z dużą zawartością kofeiny, gdyż w porcji około 50 ml znajduje się około 63 mg kofeiny. Zdarza się, że niektórzy piją podwójne espresso, co daje nam ok. 125 kofeiny. Czytaj dalej, by znaleźć odpowiedź na pytanie filiżanka kawy ile kofeiny.

Kawa rozpuszczalna

Kawa to nic innego jak wysuszony w procesie odparowywania wody, bądź zamrażania napar kawowy. Występuje najczęściej w formie granulatu, który po styczności z wodą rozpuszcza się, tworząc kawę. Wystarczy wsypać odpowiednią ilość granulatu do filiżanki i zalać go gorącą wodą i gotowe. Warto dodać, że przy robieniu takiej kawy nie dochodzi do procesu zaparzania, a rozpuszczania się w wodzie. Najczęściej jest tak, że kawa rozpuszczalna zawiera o wiele mniej kofeiny od kawy zwyklej. Tak więc w 250 ml filiżance znajdziemy około 60 mg kofeiny.

Kawa mielona

I nadeszła chwila na zaprezentowanie królowej poranków, a mianowicie chodzi o kawę mieloną, którą parzy się na cały świecie tak samo. Wsypujemy zmielone ziarna kawy do filiżanki i zalewamy gorącą, bądź jeszcze gotującą się wodą. Napar takiej kawy w filiżance 250 ml zawiera w sobie do 140 mg kofeiny.

Podsumowanie

Tak więc, jak możemy zauważyć, w jednej filiżance kawy o pojemności 250 ml naparu znajduje się mniej więcej 95 mg kofeiny. Natomiast pojedyncze espresso zawiera około 63 mg kofeiny. Warto więc uważać na trunki związane z kawą, jeśli mamy problemy z ciśnieniem, bądź sercem, ponieważ nie jest to wskazane dla takich osób.